Hondentips : Hondensporten

Actieve Hondensporten : Agility, Breitensport, Carnicross, Dogdance, Dogfrisbee, Flyball, Hoopers, Schapendrijven, Treibball,  .....

Er zijn nog genoeg andere actieve sporten voor honden die hierboven niet vermeld zijn. Bij al deze geldt dat je hond zijn groeiplaten gesloten zijn.  De beenderstructuur van je pup bevatten deze groeiplaten. Een algemeen overzicht wanneer deze groeiplaten sluiten is maar een richtlijn. Veel hangt ook af van het hondenras. Bij kleine rassen zijn de groeiplaten vroeger gesloten dan bij grote rassen. 


Beenderen Sluiten van groeiplaat
Humerus (schouder) 10 - 12 maanden
Radius (elleboog) 9 - 11 maanden
Phalangen 6 - 7 maanden
Pelvis (heup) 5 - 6 maanden
Femur (dijbeen) 9 - 11 maanden
Tibia (knie) 10 - 14 maanden


Dit overzicht laat zien dat de groeiplaten van de knie het laatste sluiten. Daardoor moeten zware trainingen vermeden worden voor honden jonger dan 14 maand. 
Een goede hondenschool heeft goede instructeurs die hiervan op de hoogte zijn en die je raad kunnen geven wat mag en niet mag. 

Natuurlijk heeft onze pup of jonge hond zijn beweging nodig. 
Tot 6 maand : 
*veel spelen : flosh, zoekspelletjes, maar vermijd een stuitende bal (ernaar springen)
*raakvlaktraining : de raakvlakken liggen op de grond. 
*allerlei toestellen en ondergronden leren kennen : toestellen wel op grondhoogte: vb over stokken gaan
*wandelen : per maandleeftijd mag de jonge hond 5 minuten lopen dit 5x per dag : vb 3 maanden is 15 minuten, 5x per dag. 
*laat ze al kennismaken met de sportdiscipline die je later wilt gaan doen, ze raken al gewoon aan het - bij sommige disciplines - het lawaai. 
*Pre-agility, Dogdance, Hoopers zijn enkele voorbeelden wat je pup al mag doen. Je instructeur weet wel welke oefeningen kunnen en welke niet en hoe lang. 

Van 6 maand tot 14 maand: 
*springen : in het begin tot polshoogte, daarna (ongeveer 10 maand) tot ellebooghoogte. 
*beginnen met krachttraining en uithoudingsvermogen: los zand lopen, trappen,......

Vanaf 14 maand (of nog later bij grote hondenrassen)
* agility : raakvlaktoestellen, weave
* flyball : kas training
* Dogdance: de spierbelastende oefeningen.
Bron : Doggo.nl

 

Het verschil tussen workshop en (instructeurs)cursus.

Mensen durven zich al eens vergissen tussen workshop en cursus. Nu dit kan in alles zijn, maar hier spreken we over hondenworkshops en hondencursussen. 

Een workshop is ideaal om kennis te maken met een discipline. Je krijgt specifieke kennis mee door middel van beperkte theorie en veel praktijk. Meestal zijn dit activiteiten van 1 dag of halve dag. Je hebt ook mini-workshop die meestal doorgaan op een hondenevenement. Dit zijn dat proeverijen van een discipline. 
Jij en je hond staat hierin centraal. Je leert beide. Het is voor iedereen toegankelijk, zowel voor prille hondenbaasjes als voor doorgewinterde. 
Over het algemeen krijg je bij een workshop geen certificaat. 

Een cursus in de hondensport is meestal een instructeurscursus van een discipline, je leert hoe je andere mensen en honden kunt begeleiden in die specifieke tak van hondensport. Je maakt kennis met de discipline van toestelkennis tot wedstrijdniveau. 
Ook hier krijg je specifieke kennis mee, maar zeer uitgebreidt. Heel veel theorie en praktijk. Deze cursussen lopen meestal over meerdere dagen. Vaak gesplits zodat je eerst de theorie en praktijk van de basis onder de knie kunt leren voor je naar de vervolgcursus gaat. 
Jij staat hier centraal, niet je hond. Soms hoef je zelf je eigen hond niet mee te brengen, zodat je je volledig kunt concentreren op de cursus. 
De cursus kan afgesloten worden met een examen of taak en met het behalen krijg je dan een certificaat. 
Voor een cursus wordt er meestal verwacht dat je al instructeur bent in 1 of meerdere disciplines. 

Dan heb je nog een opleiding. In de hondensport is dit vooral de instructeurscursus die als doel heeft te komen tot gehoorzaamheid en sociaal gedrag. Een opleiding duurt langer dan een jaar en bestaat uit modules. Het wordt steeds afgesloten met een examen en bij het behalen krijg je een diploma. 

Wat is nu het verschil tussen certificaat, diploma, brevet?

Een diploma is een bewijs van afsluiting van een opleiding van het beheersen van de leerstof en/of praktische ervaring. Het wordt behaald door middel van een examen. 
Een certificaat wordt in de hondensport uitgereikt bij cursussen en hoeft niet altijd te betekenen dat er een examen heeft plaatsgevonden. Maar toch dat je heb laten zien dat je de leerstof en/of praktische ervaring onder de knie hebt. 
Je kunt ook een certificaat van deelname bekomen. Dit is altijd zonder examen en heeft alleen als doel dat je daar aanwezig was, maar bevestigt niet of je de leerstof en/of praktijk beheerst. 

Een brevet wordt verkeerd gebruikt in de hondensport. Een brevet kun je alleen halen in de luchtvaart of zwemsport. Denk maar aan je zwembrevet. 
 

Bron : Dogs & Music

Dogdance : Houden honden van muziek?

Onderzoek wijst uit dat honden wel degelijk van muziek houden. Meestal zetten we muziek op waar we zelf de voorkeur aan geven. Maar hebben honden wel de zelfde smaak in muziek als wij? 

Onderzoek heeft uitgewezen dat ze houden van muziek die specifiek is afgestemd op hun eigen soort: opgebouwd uit toonhoogtes, klanken en tempo’s waarmee zij vertrouwd zijn. Hun vocaal bereik en hartslag is heel anders dan die van ons. De meeste dieren zijn daarom niet in staat om te genieten van muziek gemaakt voor het menselijk gehoor. Studies tonen aan dat dieren over het algemeen weinig belangstelling hebben voor menselijke muziek. Met dit in gedachte, heeft men speciaal muziek ontwikkeld voor honden en andere dieren.

Sommige honden lijken emotioneel te reageren op menselijke muziek. Onderzoek van een dierenpsycholoog , laat zien dat honden verschillende genres in menselijke muziek kunnen waarnemen en dat honden zich zeker anders gedragen in reactie op verschillende soorten muziek. Bijvoorbeeld gedrag dat de suggestie wekt van ontspanning wanneer klassieke muziek wordt gedraaid en agitatie wanneer er heavy metal klinkt.

Zelf hebben wij - van Dogs & Music -  dit ook al ondervonden, dat ons ene liedje dat wij zo mooi vonden en daar een routine opzette, onze hond totaal niet aanstond. Dan moesten we verder zoeken tot we een liedje vonden dat zowel onze hond als wij konden smaken. 
Bron : Honden