Cirkeltraining

Cirkeltraining is een fantastische manier om de band met je hond te versterken. Het werken in en rond de cirkel leidt tot een heel unieke samenwerking met je hond. Bovendien leert de handler goed te kijken naar zijn/haar hond en de hond naar de handler. 

 

De cirkel wordt gebruikt om te werken aan de relatie tussen hond en handler. Het is een training die de handler leert kijken naar de lichaamstaal van de hond. De hond leert om zich te concentreren op de handler. Ook brengt het werken op de Cirkel rust en ontspanning. Door het aanvullen met toestellen wordt de training speelser. Wanneer goed toegspast, gaat het gangwerkt  en de conditie ook verbeteren.

Cirkeltraining is genieten van ieder moment van samenwerken en zeker niet prestatie gericht. Het is een hulpdiscipline. 
Een hulpdiscipline die al bewezen heeft dat ze te goede komt bij volgende disciplines : Agility, Dogdance, Gehoorzaamheid, Nadac Hoopers en Treibball.

 

De hond leert om op lichaamssignalen van de handler te letten ondanks het tempo. De hond leert zich te focussen voor de handler en niet voor de omgeving of andere zaken die een afleidende factor hebben. Wanneer de handler en de hond de basis onder de knie hebben kunnen er afleidingen worden toegevoegd, wat ook het werk op de cirkel nog leuker maakt. 


De hond krijgt een fijn gevoel om met de handler samen te werken. Het samen bezig zijn maakt dat je werkt aan het saamhorigheidsgevoel en de handler versterkt dat gevoel doordat hij nooit iets vraagt wat de hond niet kan uitvoeren, hij ondersteunt hem op het juiste moment. De hond kan de handler dan ook door dik en dun vertrouwen. Dit alles vanuit respect, rust en vriendelijkheid. Je  bouwd een hechte band op met je hond en dit leidt in de praktijk tot de allerbeste resultaten. Ook bij probleem gedrag. 


Coördinatie, contact, communicatie, concentratie (de 4 C's) vormen samen de basis voor de Cirkeltraining. De hond wordt zonder leiband aan de buitenkant van de cirkel begeleid. Dit vanuit lichaamstaal en mondelinge feedback van de handler.
 

De Cirkeltraining zal niet snel vervelend worden voor hond en handler. Samen werk je aan heel gerichte trainingsdoelen, zoals bijvoorbeeld: het werken op afstand voor agility, dogdance en Nadac Hoopers, gehoorzaamheidoefeningen verbeteren, het trainen van het gangwerk van de hond, en nog zoveel meer. 


Vanuit de basis kan je werken aan diverse onderdelen zoals bijvoorbeeld:
- Afstandsoefeningen

- Conditie verbetering

- Cavalleti werk
- Tempowisselingen

- Hindernissen

- Vooruitsturen

- Gangwerkverbetering

- Meerdere cirkels (gevorderden)


De training kan dus zo afwisselend worden als handler en hond het willen!Het is niet de bedoeling dat de hond zomaar rond de cirkel te laten rennen, hiermee krijg je immers allleen hypergedrag.  De 4 C's staat voorop. 

Cirkeltraining is voor iedere hond. Niet alleen de sporthonden! Ook recreatief gaat men hier echt plezier aan beleven!!

Bron : Dogs & Music

Foto's van ons kun je vinden op onze Facebook pagina : 
 

www.facebook.com/groups/900252916653084/