Flyball

Flyball is de enige teamsport binnen de hondensporten. Het is een estafetterace tussen 2 teams van 4 honden. Elke team heeft nog max 2 reservehonden in het team. Een flyballteam bestaat dus minstens uit 4 en max uit 6 honden. In de Nederlandse competitie geldt dat binnen een team slechts 2 honden van hetzelfde ras mogen worden ingezet.

De baan van 15,55m moet heen en terug afgelegd worden. Op de heenweg zonder bal, de bal wordt, bij gebruik van de internationale box, door middel van een swimmersturn uit de box genomen en zo snel mogelijk teruggebracht naar de eigenaar.  Op de baan staan 4 horden op 3,05m van elkaar geplaatst. Deze horden moeten uiteraard genomen worden. Pas als de vorige hond terug over de start- en finishlijn is mag de volgende hond starten. Het team dat zijn 4 honden het eerst foutloos binnen krijgt wint.

Om er snelheid in te krijgen wordt met vliegende starts gewerkt. Dat kan perfect omdat er met startlichten gewerkt wordt. Op de startlijn staat een set sensoren die registreren wanneer de honden starten en wisselen/. Bij een fout gaat er een licht branden en moet de hond die een fout gemaakt heeft opnieuw lopen. Elk team krijgt 1 valse (te vroege) start. Bij een 2e wordt de heat verder gelopen.

In de Verenigde Staten en Canada lopen de snelste teams op aarde. Het wereldrekord staat op naam van Rocket Relay met 14,931 s. In Europa wordt er ook hard gelopen, de Jolly Jumpers, een Belgisch team, hebben de snelste tijd op hun palmares met 16,12s. In Can-Am wordt hoofdzakelijk indoor gelopen, in Europa outdoor. Dat resulteert in betere tijden voor Can-Am. 

 

Bron : Dogs & Music

Foto's van ons kun je vinden op onze Facebook pagina : 
 

www.facebook.com/groups/900252916653084/